26 marca br. w Katedrze Biotechnologii Rolniczej odbyło się kolejne spotkanie w ramach wydarzenia: „Bio-Tech-Lab dla niewtajemniczonych”, tym razem zgłębialiśmy zagadnienia mikroświata roślin. Na podstawie wykonanych samodzielnie preparatów mikroskopowych analizowaliśmy budowę komórek roślinnych, prowadziliśmy obserwacje komórek kamiennych w tkance miękiszowej owocu gruszki, kryształów szczawianu wapnia w łuskach cebuli i czosnku. Wspólnie badaliśmy budowę i funkcje włosków wydzielniczych i mechanicznych epidermy pelargonii i pomidora. Była także możliwość założenia własnej kultury in vitro papryki, którą dla dalszych obserwacji oraz na pamiątkę spotkania uczestnicy zabrali do domu.
Mamy nadzieję że analizowane wspólnie doświadczenia będą dla naszych Gości inspiracją do kolejnych odkryć fascynującego świata roślin. Maturzystom życzymy powodzenia na egzaminach i zapraszamy na PBŚ :)
Warsztaty prowadziły: dr inż. Dorota Olszewska, dr inż. Aleksandra Niklas