Na tych warsztatach przekonamy Was jak wielkie walory żywieniowe i prozdrowotne mają owoce papryki. Zobaczysz ogromną różnorodność uprawianych odmian, zarówno pod względem kształtów i kolorów owoców, jak również ich ostrości. Będziesz mógł własnoręcznie przygotować rozgrzewającą maść z owoców ostrej papryki. Pod mikroskopem obejrzysz poszczególne elementy kwiatu papryki: pylniki, pyłek i zalążnię. Poznasz sposoby tworzenia nowych odmian, będziesz mógł na chwilę zostać biotechnologiem i założyć kulturę pylników in vitro oraz wyłożyć na pożywki wysterylizowane nasiona papryki. Zabierzesz ze sobą wyprodukowaną maść i założone kultury, których rozwój będziesz mógł obserwować w domu.
Więcej szczegółów dotyczących warsztatów znajduje się na profilu Facebook Katedry Biotechnologii Rolniczej: https://www.facebook.com/KBiotechnologiiRolniczej