
Studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii UTP jako zaliczenie zajęć zdalnych musieli przygotować potrawy z komosy ryżowej, korzystając z produktów, które są dostępne w domowych spiżarniach.
W efekcie powstały interesujące pomysły na odżywcze, zdrowe, smaczne, ale i nietypowe dania. Przepisy zostały zebrane w publikacji, która jest dostępna na naszym Portalu informacyjnym.
Komosa ryżowa, czyli quinoa zaliczana jest współcześnie do tzw. superfoods, czyli żywności o wyjątkowo bogatym składzie ilościowym i jakościowym oraz niezwykle pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka.
Na UTP w Bydgoszczy dr hab. inż. Krzysztof Gęsiński prowadzi prace hodowlane nad uzyskaniem nowych odmian, które dawałyby wysoki plon w naszym klimacie, a także bada możliwości wykorzystania komosy ryżowej jako paszy dla zwierząt, czy w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.