Warsztaty zielarskie dla uczniów I LO w Bydgoszczy
26 kwietnia 2022

21 kwietnia w Katedrze Agronomii Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii odbyły się warsztaty zielarskie dla uczniów I Liceum Ogólnokształcącego w Bydgoszczy. Maturzyści poznali główne kierunki zastosowania surowców zielarskich, nauczyli się rozróżniać roślinne produkty lecznicze od ziołowych herbatek spożywczych. Rozważaniom nad jakością surowców zielarskich towarzyszyła degustacja herbatek miętowych "Mięta mięcie nierówna". Uczestnicy warsztatów samodzielnie tworzyli mieszankę ziołową do płukania jamy ustnej, herbatkę wspomagającą trawienie oraz mieszankę przeciwprzeziębieniową. Wspólnie analizowaliśmy składy i właściwości oraz smak otrzymanych produktów. W drugiej części warsztatów uczniowie mieli możliwość zapoznać się z egzotycznymi surowcami zielarskimi i samodzielnie skomponować mieszankę przypraw: zioła prowansalskie, pięć smaków oraz zatar.  Degustacja własnych mieszanek wprowadziła uczestników w bogaty świat barw, smaków i aromatów laboratorium towaroznawstwa zielarskiego. Uczniowie zostali zapoznani z ofertą dydaktyczną naszej Uczelni, szczególnie Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii. Warsztaty poprowadziła dr inż. Katarzyna Sadowska.