W piątek 11 marca w salach Pracowni Melioracji i Agrometeorologii oraz Pracowni Gleboznawstwa i Biochemii WRiB odbyły się warsztaty tematyczne z zakresu pomiarów meteorologicznych oraz oznaczania podstawowych właściwości fizycznych i chemicznych gleb, w których uczestniczyli uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bydgoszczy.
W Pracowni Melioracji i Agrometeorologii uczestnicy poznali zasady monitorowania atmosfery dla celów produkcji rolniczej i samodzielnie prowadzili odczyty za pomocą wybranych przyrządów pomiarowych. Natomiast w Pracowni Gleboznawstwa i Biochemii uczniowie zapoznali się z metodami, powszechnie stosowanymi w gleboznawstwie, do oznaczania właściwości gleby. Poznali skały macierzyste gleb Polski. Samodzielnie wyznaczali grupy granulometryczne oraz odczyn gleb. Spośród badanych gleb, wyznaczali te, które mają największy potencjał produkcyjny. Warsztaty poprowadziły dr inż. Renata Kuśmierek-Tomaszewska oraz dr hab. inż. Agata Bartkowiak.