W dniu 10 czerwca 2022 r. odbyły się warsztaty związane z procesami fizjologiczno-biochemicznymi zachodzącymi w roślinie, w których uczestniczyli uczniowie III LO w Bydgoszczy. Uczniowie samodzielnie wykonywali preparaty mikroskopowe z epidermy liścia i oglądali aparaty szparkowe pod mikroskopem. Dowiedzieli się, że struktury te zapewniająwymianę gazową, pomiędzy roślinami a otaczającym powietrzem atmosferycznym, a dzięki transpiracji szparkowej umożliwiają nieprzerwany pobór wody z korzeni. Uczniowie mieli również możliwość zaobserwowania zjawiska gutacji, które zachodzi w warunkach niesprzyjających transpiracji szparkowej. Stwierdzili wyższą aktywność katalazy w szparagach niż w ziemniakach i pietruszce. Porównali zawartość witaminy c w cytrynie, jabłku i gruszce. Zauważyli wpływ środowiska kwaśnego i zasadowego na barwę antocyjanów buraka i czerwonej kapusty. Warsztaty poprowadziły: dr hab. inż. Anetta Siwik-Ziomek, prof pbś, dr hab. inż. Anna Figas i dr inż. Magdalena Tomaszewska-Sowa. Wszystkie ćwiczenia technicznie zostały przygotowane przez: mgr Magdalenę Polkowską i Annę Siatkowską.
Warsztaty fizjologiczno-biochemiczne dla uczniów III LO w Bydgoszczy
13 czerwca 2022
07 listopada 2024
04 listopada 2024
24 października 2024