Warsztaty „BioTech Lab dla niewtajemniczonych – na ostro z papryką”
28 czerwca 2022

25 czerwca br. w Katedrze Biotechnologii Rolniczej odbyło się ostatnie spotkanie w ramach wydarzenia: „BioTech Lab dla niewtajemniczonych – na ostro z papryką”. Na podstawie wykonanych samodzielnie preparatów uczestnicy spotkania przeprowadzili obserwacje mikroskopowe pylników i mikrospor. W oparciu o przekroje poprzeczne i podłużne analizowali budowę zalążni, słupka oraz owocni papryki. Była także możliwość założenia własnej kultury in vitro siewek papryki oraz zainicjowania kultury pylników w celu indukcji roślin haploidalnych. Uczestnicy warsztatów przygotowali także maść rozgrzewającą z wysuszonych owoców ostrej papryki. Mamy nadzieję że przeprowadzone doświadczenia udowodniły walory smakowe, odżywcze i prozdrowotne owoców papryki. 

Warsztaty przygotowały: dr inż. Dorota Olszewska, dr inż. Aleksandra Niklas