22 kwietnia br. w Katedrze Biotechnologii Rolniczej i Pracowni Mykologii Molekularnej, Fitopatologii i Entomologii odbyło się kolejne spotkanie w ramach wydarzenia ‘Tydzień Biotechnologii na Politechnice Bydgoskiej’. Tym razem gościliśmy młodzież z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy. W ramach warsztatów uczniowie zapoznali się z techniką mikrorozmnażania roślin i samodzielnie założyli roślinne kultury in vitro, wykonali izolację DNA z różnych gatunków roślin, na podstawie własnych preparatów i obserwacji mikroskopowych zapoznali się z budową komórek roślinnych, zgłębili zagadnienie związane z obecnością mikroorganizmów w środowisku i żywność pochodzenia roślinnego.
Zajęcia prowadzili nauczyciele: dr hab. inż. Iwona Jędrzejczyk prof. PBŚ, dr inż. Dariusz Kulus, dr inż. Monika Rewers, dr inż. Dorota Olszewska, dr hab. inż. Anna Baturo-Cieśniewska, dr inż. Aleksander Łukanowski, mgr inż. Agnieszka Łojko, inż. Alicja Pawlak