W dniach 29.01.-2.02. 2018 r. w Tykocinie, Białymstoku, Konarzycach k. Suwałk oraz w okolicach Łomży i Grajewa na prośbę rolników - producentów mleka i bydła mięsnego z polskiego zagłębia mleczarstwa na Podlasiu - zorganizowany został cykl pięciu 6. godzinnych spotkań o charakterze wykładowo-warsztatowym.
W spotkaniach uczestniczył prof. dr hab. inż. Roman Łyszczarz, naukowiec z Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii UTP, specjalista od lat zajmujący się zagadnieniem łąkarstwa. Dla hodowców bydła mlecznego i mięsnego produkcja pasz na bardzo zróżnicowanych siedliskowo, bonitacyjnie i wilgotnościowo terenach łąkowych jest najtrudniejszym elementem działalności gospodarczej. Był to jeden z tematów prowadzonych rozmów.
Więcej na ten temat tutaj.
Zachęcamy także do zapoznania się z artykułem prof. Romana Łyszczarza "Podnoszenie potencjału produkcyjnego łąk i pastwisk".