I Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Żywność i żywienie w pigułce"
11 kwietnia 2022

09.04.2022 r. na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym odbyła się I Ogólnopolska Konferencja Naukowa dla studentów, doktorantów i młodych naukowców "Żywność i żywienie w pigułce".

W Konferencji uczestniczyły dwie studentki VI semestru, kierunku Zielarstwo i fitoterapia, które zaprezentowały swoje postery:

- Emilia Adrian: „OSSIS – projekt suplementu diety stymulującego szybsze gojenie się tkanki kostnej po urazie”
- Zuzanna Jasiurkowska: „PSORIASIL- projekt suplementu diety dla osób chorych na łuszczycę”

W Konferencji uczestniczyli również młodzi naukowcy z Katedry Mikrobiologii i Technologii Żywności. Wyróżnienie za najlepszy komunikat (wystąpienie ustne) otrzymał mgr inż. Piotr Kanarek – doktorant pierwszego roku szkoły doktorskiej. Tytuł wyróżnionego wystąpienia "Analiza porównawcza wybranych składników bioaktywnych i liczebności bakterii LAB w żywności funkcjonalnej". Swoje wyniki prezentowały też: dr inż. Magdalena Kroplewska – komunikat pt. "Badania nad możliwymi drogami transferu patogenów w zakładach produkcji żywności" oraz mgr inż. Agata Maciuszek – poster "Badanie czystości mikrobiologicznej żywności minimalnie przetworzonej pochodzenia roślinnego".