"Bakterie, ziemniak i pradawne ziarna" na Pikniku popularnonaukowym na tarasie młynów Rothera w Bydgoszczy
19 lipca 2022
W niedzielę 17 lipca 2022 r. na tarasie Młynów Rothera w Bydgoszczy odbył się Piknik popularnonaukowy "Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw".
W warsztatach pod nazwą "Bakterie, ziemniak i pradawne ziarna" udział wzięli: dr hab. Anna Ligocka, prof. PBŚ, dr inż. Katarzyna Gościnna, dr inż. Krystyna Kondratowicz-Maciejewska, mgr inż. Katarzyna Retmańska, prof. dr hab. Mirosław Kobierski.
Na stoisku Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej można było zobaczyć, a także dowiedzieć się o:
- Mikroorganizmach, do których zaliczamy bakterie i mikroskopijne grzyby, które towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Od zawsze doświadczamy ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie zjadając mleczne i roślinne produkty fermentowane oraz chleb na zakwasie i drożdżowe ciasto. Należy pamiętać o mikroorganizmach, które są dla nas groźne, ponieważ wywołują np. zakażenia pokarmowe. Można było obejrzeć, jak pożyteczne i chorobotwórcze mikroorganizmy rosną na specjalnych pożywkach, a także zobaczyć niektóre z nich pod mikroskopem.
- Ziemniaku jako warzywie znanym od wieków i cenionym ze względu na wartości odżywcze oraz smakowe. Ziemniak jest jednym z podstawowych składników jadłospisu na całym świecie. W trakcie pikniku naukowego uczestnicy dowiedzieli się o współcześnie uprawianych odmianach ziemniaka jego właściwościach prozdrowotnych oraz sposobach przetwarzania.
- Pradawnym ziarnie tj. pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej oraz produktach spożywczych z nich wytwarzanych. Charakteryzują się one podwyższoną wartością odżywczą oraz wyróżniają m.in. wysoką zawartością aminokwasów egzogennych i błonnika.
Dziękujemy Organizatorom za zaproszenie.
Pozostałe aktualności
07 listopada 2024
04 listopada 2024
24 października 2024