Zagadnienia na egzaminy dyplomowe
- Rodzaje nawierzchni gruntowych i utwardzonych w zależności od przeznaczenia terenu zieleni.
- Rodzaje ogrodzeń w obiektach architektury krajobrazu.
- Zasady budowy zbiorników wodnych na terenach zieleni.
- Zasady przesadzania i sadzenia drzew i krzewów w ogrodach.
- Zasady nawożenia i pielęgnacji drzew, krzewów i rabat bylinowych w ogrodach.
- Rodzaje żywopłotów i zasady ich pielęgnacji.
- Zasady projektowania ogrodów specjalnych: tarasy, dachy, ogrody zimowe i rustykalne.
- Kryteria doboru roślin ze względu na funkcję projektowanego obiektu.
- Korzyści i ograniczenia stosowania pnączy w terenach zieleni.
- Rola inwentaryzacji dendrologicznej w opracowaniu rozwiązań projektowych.
- Informacje niezbędne przed przystąpieniem do prac projektowych.
- Etapy projektowania obiektu architektury krajobrazu.
- Miejsce alei, solitera i kwietnika w przestrzeni parkowej.
- Zasady projektowania zieleńców i skwerów.
- Kryteria wyboru terenu pod cmentarz i zasady jego kształtowania.
- Warunki formalne, siedliskowe i program ogrodu dydaktycznego.
- Program ogrodu przydomowego.
- Zasady doboru gatunków drzew do kompozycji barwnych.
- Uwarunkowania prawne dla projektowania ogrodu na terenie bez miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.
- Rola opracowania ekofizjograficznego w procedurze dochodzenia do ostatecznych rozwiązań projektowych.
- Cele i podstawowe założenia formalne rewaloryzacji założeń parkowych.
- Przyrodnicze kryteria lokalizacji nawodnień.
- Efekty przyrodniczo-środowiskowe stosowania nawodnień.
- Kształtowanie warunków wodnych na obszarach nadmiernie uwilgotnionych i o deficycie wody.
- Percepcja krajobrazu – definicja, metody badań
- Główne style kompozycyjne w sztuce ogrodowej, ich ogólna charakterystyka (od starożytności do XX w.).
- Wnętrza, zespoły i sekwencje wnętrz w kompozycji krajobrazu; pojęcia, elementy, typy, rodzaje.
- Mała architektura w różnych strefach miasta.
- Kryteria wyodrębniania krajobrazu naturalnego i kulturowego.
- Ochrona krajobrazu w planach ochrony parków narodowych, krajobrazowych i rezerwatów przyrody.
- Zasady zakładania powierzchni trawiastych w zależności od ich przeznaczenia.
- Technika zakładania trawników z siewu i rolki.
- Zasady nawożenia i pielęgnacji trawników.
- Uwarunkowania siedliskowe i antropogeniczne zakładania trawników.
- Trawy ozdobne w urządzaniu terenów zieleni.
- Chemiczne i ekologiczne sposoby regulowania wzrostu, pokroju i kwitnienia roślin ozdobnych.
- Podstawowe metody rozmnażania roślin ozdobnych.
- Cele terapii ogrodniczej oraz jej wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka.
- Szanse i zagrożenia dla rozwoju szkółkarstwa ozdobnego w Polsce.
- Sezonowe zmiany w kompozycjach roślinnych.
- Możliwości wykorzystania ozdobnych roślin okrywowych na terenach zieleni miejskiej.
- Niechemiczne sposoby zwalczania szkodników roślin.
- Szkodniki wielożerne roślin ozdobnych.
- Ochrona roślin ozdobnych przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi.
- Podłoża ogrodnicze wykorzystywane w rozmnażaniu i wybranych technologiach uprawy roślin ozdobnych.
- Zieleń towarzysząca jako dopełnienie krajobrazowe budowli.
- Kosztorysowanie robót w urządzaniu terenów zieleni.
- Metody pielęgnacji i leczenia drzew w terenach zieleni.
- Składniki operatu urządzeniowego obiektu architektury krajobrazu.
- Projektowanie zieleni dla obiektów rekreacyjnych i agroturystycznych.
- Znaczenie enzymów w procesach fermentacyjnych.
- Rola witamin w procesach enzymatycznych.
- Wyjaśnij, czym zajmuje się biotechnologia biała, czerwona, zielona i fioletowa.
- Wymień 5 metod biologii molekularnej i omów jedną z nich uwzględniając jej zastosowanie.
- Budowa i znaczenie kwasów nukleinowych.
- Omów procesy prowadzące od genu do jego ekspresji.
- Zastosowanie biologii molekularnej w medycynie i kryminalistyce.
- Biblioteki DNA i możliwości ich wykorzystania.
- Nowoczesne metody badawcze pozwalające poznać funkcje genu.
- Sekwencjonowanie genomów – metody i znaczenie.
- Wykorzystanie cytometrii przepływowej w badaniach roślin.
- Wymień sposoby znakowania sond molekularnych i opisz jeden z nich.
- Przedstaw metody identyfikacji chromosomów u roślin.
- Sztuczne nasiona – wady i zalety.
- Co to są i do czego są wykorzystywane markery molekularne?
- Omów metody identyfikacji odmian.
- Kontaminacje w kulturach in vitro.
- Omów metody mikrorozmnażania roślin w laboratoryjnej produkcji sadzonek.
- Jakie znaczenie mają regulatory wzrostu w kulturach in vitro?
- Omów podstawowe i uzupełniające składniki pożywki dla kultur in vitro.
- Omów etapy rozmnażania roślin w kulturach in vitro.
- Co to są metabolity wtórne roślin i jaką wykazują aktywność?
- Omów techniki analizy DNA wykorzystujące reakcję PCR.
- Jak można obniżyć koszty produkcji w kulturach in vitro?
- Jakie jest znaczenie biotechnologii dla ochrony zasobów genowych?
- Rola mikrorozmnażania w hodowli i uprawie roślin.
- Co kontroluje indukcję kwitnienia roślin?
- Omów schemat funkcjonowania pompy protonowej i podaj przykłady.
- Co to jest morfogeneza bezpośrednia i przybyszowa?
- Jakie różnice występują pomiędzy fotosyntezą typu C3, C4 i CAM?
- Na czym polega zjawisko efektu cieplarnianego i jaskie mogą być jego następstwa?
- Scharakteryzuj strukturę, funkcję i sposoby wykorzystania tkanki kalusowej w kulturach in vitro.
- Co nazywamy bioróżnorodnością i jakie znamy sposoby zachowania bioróżnorodności w przyrodzie?
- Fitoremediacja jako alternatywa dla tradycyjnych metod oczyszczania gleb i wód gruntowych.
- Rośliny energetyczne, jako źródło biomasy wykorzystywanej do celów energetycznych.
- Rośliny alternatywne i możliwość przetwarzania pozyskanej biomasy na biopaliwa gazowe i ciekłe.
- Biosynteza mikotoksyn.
- Możliwości określania potencjalnej mikotoksynotwórczości grzybów metodami molekularnymi.
- Mikotoksyny – podział, szkodliwość i metody analiz.
- Endofity – znaczenie w przyrodzie i gospodarce człowieka.
- Diagnostyka wirusów roślinnych.
- Źródła zmienności genetycznej.
- Praktyczne aspekty indukowanej mutagenezy.
- Linie DH w genetycznym doskonaleniu odmian.
- Metody uzyskiwania podwojonych haploidów i ich wykorzystanie w programach hodowlanych roślin użytkowych.
- Bariery pre– i postzygotyczne w procesie pozyskiwania mieszańców oddalonych.
- Znaczenie embriologii eksperymentalnej w doskonaleniu odmian roślin.
- Somatyczna embriogeneza i możliwości jej praktycznego wykorzystania.
- Podobieństwa i różnice zygotycznej i somatycznej embriogenezy.
- Temperatura i światło jako czynniki rozwoju roślin uprawnych.
- Rola mikroorganizmów glebowych w agrocenozie.
- Wymień i omów rodzaje bruzdkowania.
- Omów etapy embriogenezy u ptaków na podstawie modelu kury.
- Przedstaw cytologiczne podstawy ruchów morfogenetycznych.
- Omów przydatność technik histologicznych stosowanych w inżynierii komórkowej.
- Budowa i właściwości błony komórkowej.
- Organelle nieobłonione i ich rola w funkcjonowaniu komórek eukariotycznych.
- Mechanizmy transportu pęcherzykowego.
- W jakich badaniach można wykorzystać model zarodka ptaka?
- Jakie są możliwości zastosowania komórek macierzystych w badaniach biomedycznych?
- Jakie ograniczenia limitują potencjał tego typu badań?
- W jaki sposób technikę tworzenia hybryd komórkowych można wykorzystać w badaniach genetycznych?
- Podaj przykład rozwiązania technicznego wykorzystywanego w badaniach z zakresu inżynierii komórkowej.
- Na czym opiera się koncepcja nanobiotechnologii? W jaki sposób wpisuje się w nią termin lab-on-chip?
- Biotechnologia w przemyśle spożywczym.
- Antybiotyki – charakterystyka ich działania na drobnoustroje i sposoby ich pozyskiwania.
- Enzymy bakteryjne i ich wykorzystanie na skalę przemysłową.
- Osad czynny jako układ biologiczny – jego funkcjonowanie i zastosowanie.
- Metody pozyskiwania, selekcji i ulepszania drobnoustrojów dla potrzeb przemysłu.
- Udział drobnoustrojów w degradacji substancji zanieczyszczających środowisko.
- Wykorzystanie drobnoustrojów glebowych w biotechnologii.
- Zasady stosowania nawozów mineralnych i naturalnych w świetle aktualnych regulacji prawnych.
- Rolnictwo precyzyjne – perspektywiczny model rolnictwa.
- Nawozy naturalne jako źródło składników pokarmowych dla roślin.
- Bilans materii organicznej w glebach uprawnych w Polsce.
- Dobór nawozów w zależności od uprawianej rośliny i właściwości gleby.
- Rola mikroelementów w nawożeniu roślin uprawnych.
- Rola próchnicy w glebach uprawnych.
- Potencjał ekonomiczny gospodarstwa i zasady jego oceny.
- Bilans finansowy gospodarstwa i zasady jego oceny.
- Podstawowe klasyfikacje kosztów oraz ich znaczenie w analizie i rachunku ekonomicznym.
- Ekonomiczne wyniki działalności gospodarstw oraz zasady ich oceny.
- Metody rachunku ekonomicznego w rolnictwie oraz ich przydatność w podejmowaniu decyzji.
- Zadania planu przedsięwzięcia gospodarczego i jego typowa zawartość.
- Specyfika ogrodnictwa na tle produkcji rolniczej.
- Przykłady nowoczesnych technologii w produkcji ogrodniczej.
- Chemiczne i ekologiczne metody regulowania wzrostu i pokroju roślin.
- Zalety mikrorozmnażania roślin uprawnych.
- Rodzaje i struktura użytków rolnych w Polsce.
- Czynniki siedliskowe jako element kształtujący wysokość i jakość plonów roślin uprawnych.
- Uprawa roślin przeznaczonych na cele energetyczne jako czynnik ochrony środowiska i rozwoju terenów wiejskich.
- Metody i sposoby siewu roślin uprawnych.
- Systemy rolnictwa i ich główne założenia.
- Współczesne systemy uprawy roli i ich charakterystyka.
- Wymagania roślin uprawnych względem stanowiska w zmianowaniu.
- Przyczyny i skutki dużego udziału zbóż w strukturze zasiewów w Polsce.
- Uprawki spulchniające i wyrównujące rolę, ich rodzaje, zadania i zastosowania.
- Zalety i wady stosowania herbicydów w uprawie roślin.
- Rodzaje międzyplonów i ich znaczenie w polowej produkcji roślinnej.
- Metody zbioru ważniejszych roślin uprawnych.
- Zabiegi pielęgnacyjne jako element agrotechniki ważniejszych roślin uprawnych.
- Główne kierunki ochrony środowiska na terenach wiejskich.
- Znaczenie gospodarcze poznanych gatunków roślin okopowych.
- Znaczenie gospodarcze poznanych gatunków roślin zbożowych.
- Technologia produkcji ziarna pszenicy chlebowej decydująca o istotnych cechach jakościowych surowca.
- Znaczenie gospodarcze roślin bobowatych.
- Technologia produkcji kukurydzy w zależności od kierunku użytkowania.
- Technologia uprawy ziemniaka w zależności od kierunku użytkowania.
- Zasady zakładania plantacji i nawożenia rzepaku ozimego i jarego.
- Główne założenia systemu rolnictwa integrowanego.
- Dobra praktyka rolnicza w polowej produkcji roślinnej.
- Właściwości fizykochemiczne gleb a ich przydatność rolnicza.
- Charakterystyka przydatności rolniczej gleb Polski.
- Negatywne skutki zabiegów agrotechnicznych w glebach uprawnych (degradacja biologiczna, fizyczna, chemiczna).
- Przyczyny masowych pojawów szkodników.
- Metody zapobiegania i interwencyjnego zwalczania szkodników.
- Charakterystyka najgroźniejszych szkodników magazynowych i roślin uprawnych.
- Najważniejsze czynniki meteorologiczne wpływające na produkcję roślinną.
- Klimatyczne ryzyko uprawy roślin w Polsce.
- Charakterystyka agroklimatu Polski.
- Metody przechowywania surowców roślinnych.
- Czynniki kształtujące produkcyjność łąk i pastwisk.
- Łąkarski podział traw występujących na użytkach zielonych.
- Skład chemiczny runi łąkowo-pastwiskowej i jego wpływ na efekty produkcyjne zwierząt.
- Zasady racjonalnej gospodarki pastwiskowej.
- Potrzeby, efekty i perspektywy stosowania nawadniania roślin w Polsce.
- Charakterystyka nawodnień ciśnieniowych.
- Znaczenie procesów integracji z Unią Europejską dla przekształceń wsi i rolnictwa w Polsce.
- Pozycja rolnictwa polskiego na świecie i w Europie.
- Rola i zadania Agencji Rynku Rolnego, Agencji Nieruchomości Rolnych i Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w procesach gospodarczych w agrobiznesie.
- Warunki infekcji i rozwoju procesu chorobowego u roślin.
- Metody ochrony roślin przed chorobami.
- Wpływ zabiegów agrotechnicznych na zdrowotność roślin,
- Choroby ważniejszych roślin uprawnych i ich zwalczanie.
- Wpływ mikroorganizmów na żyzność gleby.
- Metody ochrony produktów spożywczych i paszowych przed mikroorganizmami.
- Rola genetyki w doskonaleniu cech użytkowych roślin.
- Cele i kierunki hodowli roślin.
- Hodowla heterozyjna – aspekty genetyczne i prawne.
- Stan i perspektywy hodowli wybranych gatunków roślin w Polsce.
- Funkcje makro- i mikropierwiastków w roślinach.
- Przemiany chemiczne i biochemiczne zachodzące w produktach rolnych i ich przetworach w wyniku ich składowania przez dłuższy okres czasu.
- Dodatki stosowane w nowoczesnej technologii produkcji żywności.
- Cele i zakres przetwórstwa owoców i warzyw.
- Istota oraz cele konserwacji i przetwarzania surowców roślinnych i zwierzęcych.
- Przetwórstwo ziemniaczane z uwzględnieniem produkcji wyrobów uszlachetnionych.
- Produkty uboczne powstałe w procesach uszlachetniania oleju rzepakowego i krystalizacji cukru, oraz ich zastosowania.
- Wykorzystanie fermentacji alkoholowej w przemyśle spożywczym.
- Mikroflora pożyteczna i szkodliwa występująca w procesie fermentacji mlekowej.
- Znaczenie produktów z owoców i warzyw w odżywianiu człowieka.
- Elementy technologii produkcji ziarna pszenicy chlebowej, które decydują o istotnych cechach jakościowych surowca.
- Techniczno-ekologiczne aspekty opakowań stosowane w przemyśle spożywczym.
- Metody konserwacji i uszlachetniania produktów roślinnych i ich przetworów.
- Zawartość substancji szkodliwych w surowcach roślinnych (azotany, solanina, izotiocyjaniany) i ich wpływ na wartość zdrowotną artykułów żywnościowych.
- Znaczenie enzymów proteolitycznych w trawieniu białek.
- Rola ATP w biosyntezie sacharozy.
- Znaczenie enzymów w procesach fermentacji i utrwalaniu żywności.
- Rola witamin w procesach enzymatycznych
- Bakterie probiotyczne jako składnik żywności funkcjonalnej.
- Mikroorganizmy chorobotwórcze występujące w żywności jako źródło zatruć pokarmowych.
- Metody niszczenia i ograniczenia rozwoju drobnoustrojów w produktach spożywczych.
- Wskaźniki czystości mikrobiologicznej produktów spożywczych i wody.
- Źródła mykotoksyn w żywności i ich znaczenie dla zdrowia człowieka.
- Bakterie kwasu octowego i ich zastosowania w przemyśle spożywczym.
- Wykorzystanie drożdży w biotechnologii żywności.
- Możliwości i sposoby biotechnologicznego przetwarzania melasy.
- Mikroflora chorobotwórcza występująca w produktach spożywczych i jej wpływ na zmiany cech organoleptycznych i fizykochemicznych.
- Mikroflora biorąca udział w fermentacji mlekowej mleka i warzyw z uwzględnieniem substratów i produktów.
- Zmiany biochemiczne i organoleptyczne żywności w wyniku uaktywnienia się enzymów oksydacyjnych.
- Cechy jakościowe ziarna pszenicy decydujące o jego przydatności na cele wypiekowe.
- Przydatność technologiczna mąki.
- Orkisz jako roślina alternatywna dla innych zbóż chlebowych.
- Cechy jakościowych ziarna jęczmienia browarnego.
- Charakterystyka przemysłowej produkcji makaronu.
- Technologia produkcji kasz.
- Podstawowe kryteria jakości i wartości handlowej produktów spożywczych.
- Analiza sensoryczna jakości produktów spożywczych i kryteria oceny sensorycznej.
- Refraktometryczne oznaczanie cukrów i jego zastosowanie w procesach technologicznych
- Ogólny schemat procesu produkcyjnego żywności.
- Podstawowe procesy w technologii żywności wraz z przykładami.
- Na czym polegają skojarzone metody konserwacji produktów żywnościowych?
- Funkcjonalne znaczenie związków azotowych w technologii żywności.
- Straty jakościowe wynikające z obróbki technologicznej żywności.
- Czynniki decydujące o wyborze żywności i zwyczajach żywieniowych konsumentów
- Relacje pomiędzy konsumentem a żywnością.
- Ładunek i indeks glikemiczny a żywienie człowieka.
- Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka.
- Biodostępność składników mineralnych.
- Rola witamin w żywieniu człowieka.
- Sposoby wzbogacania diety w substancje odżywcze oraz ich cele.
- Skutki niedoboru składników odżywczych oraz ich nadmiaru.
- Piramida żywieniowa zalecana przez WHO/FAO.
- Charakterystyka diet leczniczych i odchudzających.
- Żywienie w różnym wieku i stanie fizjologicznym człowieka.
- Wpływ żywienia na powstawanie dieto zależnych chorób cywilizacyjnych.
- Właściwości i zastosowanie dodatków strukturotwórczych i zagęszczających w technologii gastronomicznej.
- Podstawowe zasady przekazywania ciepła w czasie produkcji potraw.
- Podział środków przyprawowych stosowanych w gastronomii i technologiczne cele ich zastosowania.
- Rola wątroby w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek.
- Dodatnie i ujemne sprzężenie zwrotne w kontroli funkcji organizmu.
- Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka.
- Wpływ procesów technologicznych na kształtowanie zawartości karotenoidów w przetworach owocowo-warzywnych.
- Utrwalanie owoców, warzyw i półprzetworów z zastosowaniem związków siarczanowych.
- Technologia produkcji mlecznych napojów sfermentowanych.
- Produkcja kazeiny, kazeinianów i białczanów.
- Systemy kontroli jakości stosowane w zakładach przetwórstwa mlecznego.
- Wykorzystanie mleka w procesach technologicznych produkcji żywności.
- Dobór enzymów w produkcji serów twardych i miękkich.
- Cechy jakościowe surowców zwierzęcych określające ich przydatność dla przetwórstwa.
- Znaczenie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego w racjonalnym żywieniu człowieka.
- Technologie przetwórstwa ryb i dziczyzny (na wybranym przykładzie).
- Systemy kontroli jakości stosowane w zakładach przetwórstwa mięsnego.
- Charakterystyka wędlin z uwzględnieniem różnych technologii produkcji.
- Technologia produkcji przetworów z mięsa (na przykładzie wybranego gatunku).
- Wymień i krótko scharakteryzuj metody ustalania tożsamości surowców zielarskich.
- Garbniki – budowa, występowanie, działanie. Scharakteryzuj surowce garbnikowe pod kątem zastosowania w lecznictwie.
- Antranoidy – budowa, występowanie, działanie. Scharakteryzuj surowce antranoidowe pod kątem zastosowania w lecznictwie.
- Charakterystyka olejków eterycznych (budowa, działanie i zastosowanie). Surowce olejkowe stosowane w lecznictwie – przykłady.
- Charakterystyka flawonoidów (budowa, działanie i zastosowanie). Surowce flawonoidowe stosowane w lecznictwie – przykłady.
- Rodzaje substancji zapachowych i metody ich otrzymywania.
- Podział roślinnych surowców olejkowych na nuty zapachowe wraz z przykładami i ich znaczenie w perfumerii.
- Wymień utwory tkanki wydzielniczej u roślin oraz podaj przykłady gatunków, u których występują.
- Rola olejów roślinnych w kosmetologii.
- Surowce zielarskie stosowane w cerze z tendencją do teleangiektazji (rozszerzającymi się naczynkami).
- Surowce zielarskie opóźniające efekty starzenia się skóry. Wybór uzasadnij obecnością związków czynnych.
- Wymień pięć surowców (substancji) roślinnych znajdujących zastosowanie jako expectorans. Wyjaśnij ich zastosowanie grupami związków czynnych oraz podaj związki czynne występujące w tych surowcach.
- Zaproponuj pięcioskładnikową mieszankę znajdującą zastosowanie w stanach napięcia nerwowego. Dobór jej składników (surowców roślinnych) uzasadnij obecnością związków czynnych w nich występującymi.
- Wymień pięć surowców (substancji) roślinnych znajdujących zastosowanie jako laxans. Wyjaśnij ich zastosowanie grupami związków czynnych oraz podaj związki czynne występujące w tych surowcach.
- Zaproponuj pięcioskładnikową mieszankę znajdującą zastosowanie w niedostatecznej ilości wydzielanej żółci (cholagogum et cholereticum). Dobór jej składników (surowców roślinnych) uzasadnij obecnością związków czynnych w nich występującymi.
- Mykotoksyny- wtórne metabolity grzybów mikroskopowych.
- Czystość mikrobiologiczna ziół i produktów zielarskich.
- Wykorzystanie ziół i produktów roślinnych w ograniczaniu rozwoju patogenów człowieka.
- W jakim celu wytwarza się granulaty ziołowe?
- Co oznacza skrót DER podawany w nazwie wyciągów roślinnych np. wyciąg z rumianku DER 1:5?
- Czym się różnią tabletki drażowane od tabletek powlekanych filmem?
- Jakie substancje o znaczeniu medycznym można produkować w kulturach tkankowych roślin.
- Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji metabolitów wtórnych roślin leczniczych.
- Jakie parametry ujmuje się w specyfikacji surowca zielarskiego?
- Zastosowanie metody organoleptycznej w badaniu surowców zielarskich.
- Co wpływa na jakość surowca zielarskiego?
- Kryteria podziału surowców zielarskich.
- Zasady komponowania mieszanek z surowców zielarskich.
- Metody badania surowców zielarskich.
- Naturalne substancje toksyczne i antyodżywcze w żywności
- Zanieczyszczenia chemiczne, fizyczne, mikrobiologiczne w surowcach zielarskich.
- Obligatoryjne i nieobligatoryjne systemy oraz akty prawne mające zapewnić bezpieczeństwo żywności i żywienia.
- Podstawowe założenia i cele hortiterapii.
- Zasady urządzania ogrodów terapeutycznych.
- Gatunki roślin leczniczych wykorzystywane w biernej i czynnej hortiterapii.
- Zasady sadzenia oraz pielęgnacji drzew i krzewów leczniczych.
- Zastosowanie technik chromatograficznych w farmakognozji.
- Metody wykorzystywane do oznaczania związków fenolowych w roślinnych zielarskich.
- Pozyskiwanie, podziały i właściwości profilaktyczno-lecznicze miodu.
- Wymień wszystkie produkty pszczele, podaj z czego powstają oraz jaka jest ich produkcja od jednej rodziny pszczelej.
- Suszenie surowców zielarskich na polu - wykonanie, zakres stosowania, wady i zalety.
- Zasady pakowania surowców zielarskich.
- Wpływ suszenia na jakość surowca zielarskiego.
- Zasady magazynowania surowców zielarskich.
- Metody pozyskiwania substancji czynnych z surowców zielarskich.
- Zasady Dobrej praktyki rolniczej w uprawie roślin zielarskich.
- Wymień gatunki uprawiane w celu pozyskania korzeni i kłączy oraz podaj zasady ich agrotechniki.
- Wymień gatunki uprawiane na nasiona i suche owoce oraz podaj zasady ich agrotechniki.
- Wymień gatunki olejkowe uprawiane na ziele oraz podaj zasady ich agrotechniki.
- Wymień gatunki glikozydowe uprawiane na ziele oraz podaj zasady ich agrotechniki.
- Wymień gatunki uprawiane na kwiaty oraz podaj zasady ich agrotechniki.
- Typy suszarni stosowane w zielarstwie.
- Wyjaśnij pojęcia: produkt leczniczy, suplement diety, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrób medyczny oraz produkt kosmetyczny. Pod jakie prawodawstwo podlegają wymienione produkty.
- Zasady rejestracji suplementów diety oraz tradycyjnych i nowoczesnych leków roślinnych.
- Jakie gatunki roślin leczniczych można spotkać w zbiorowiskach trawiastych (łąki, murawy)?
- Jakie gatunki roślin leczniczych można spotkać na przydrożach i w lasach?
- Które gatunki dziko występujących roślin leczniczych wymagają stanowisk wilgotnych lub podmokłych?
- Rynek ekologicznych surowców spożywczych i kosmetycznych w Polsce i w UE.
- System kontroli i certyfikacji w procesie produkcji i dystrybucji surowców oraz produktów ekologicznych wykorzystywanych dla celów spożywczych i kosmetycznych.
- Uwarunkowania środowiskowe i ekonomiczne produkcji ekologicznych produktów spożywczych i kosmetycznych.
- Organizacja i zadania imprez promujących produkty ekologiczne. Podaj przykłady takich imprez.